Az írástudók álruhása

Napi_5_kv

Napi_5_kv

Lopott-e Ridikült az MTVA?

2013. március 21. - napi_5_kv

„A jó művész lop, a rossz művész másol.” Picasso

Hétfőn az Index megeresztett egy írást arról, hogy az MTV(A) legújabb nagy(nak szánt) durranása, a Jakupcsek Gabi nevével fémjelzett Ridikül az ABC „The View” – ezt leginkább nézőpontnak fordíthatnánk – című műsorának a nyúlása. A cikk nem váltott ki különösebb visszhangot, mint ahogy Jakupcsek első műsora sem, de három adás után érdemes megvizsgálni, vajon elfogadható-e az az álláspont, hogy a „The View” előképe-e a Ridikülnek.

12o_Ridikul_foto_MTVA-Zih_Zsolt_7has.jpgHölgyeim (és Uraim), a válasz egyértelmű nem. Lehet, hogy a két műsor alapötletében – négy nő beszélget egymással a világ dolgairól – és néhány apróságban (közönség, napi vendég, esetleg témák) még megfeleltethető lenne egymásnak, de a megvalósítás minőségében és az alkotói szándékban olyan távol állnak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől, a Hacktion a Trónok Harcától, Jakupcsek Gabriella Whoopy Goldbergtől, az MTV(A) az ABC-től.

A "The View" ugyanis egy ízig vérig televíziós produktum. lendületes, szórakoztató, a Ridikül pedig – most tekintsünk el a rettenetesen bu(gyu)ta névválasztástól – ehhez képest valami önképzőköri fércmű, aminek, ha egy kis közösségi televízió portfóliójában látjuk, még megbocsájtjuk a hiányosságait, de a Nemzeti Közszolgálati Egyesen már kevésbé. Kezdjük a főcímmel: animáció, történelmi színvonalon kivitelezve. A nézőnek a Dire Starits „Money From Nothing” című dalához készített videoklipje jut eszébe róla – igen, „I want my, I want my, I want my MTV”, ugye tetszik az áthallás? – egy őskövület abból az időből, amikor még kompjútergrafikának hívták a CGI-t. Még mielőtt elkezdődnék a műsor, át kell esnünk a magyar televíziózás történetének leggrízesebb, legmodorosabb felkonfján, amiről, ha nem tudnánk, hogy felvételről megy, azt gondolnánk, hogy Rákay Kálmán kockaparókás testdublőre öblögeti a színfalak mögött, miközben saját tükörképére meredve kiveri magának. Ezalatt megmutatjuk a foghíjas (!), nyilvánvalóan biodíszlet szintjén kezelt közönséget, a kezdőnégyest, majd a csajok belecsapnak a lecsóba… De bocs, a belecsapás már a „The Wiew” lenne.

the-view[1].jpgNálunk marad egy lassú, enervált felvezetés a műsor házigazdájától néhány erőltetett poénnal, majd indulhat(na) a traccs. Ami persze nem indul be azon egyszerű okból kifolyólag, mert a meghívott hölgyeknek semmi közük egymáshoz. Nincs kohézió sem közöttük, sem a műsor házigazdája között: ezt ha másnak nem, de a műsor producerének, Halkó „Marslakók” Gabriellának vagy megrendelőjének, Szilágyi „Akkor Hívjuk Meg Benny Hillt, Hogy Legyen Nézettség” Adrienn-nek észre kellett volna venni, amikor sokadszorra nyálazták végig az ABC eredeti adásait. Igen, csajok, az ABC showja elsősorban attól működik, hogy az ott szereplő nőstények be vannak zsúfolva egymás mellé és kénytelenek folyamatos interakcióban lenni egymással. Whoopy Goldberg, Barbara Walters, Joy Behar, Elisabeth Hasselback, Sherri Sheperd persze nagyon jó képességű, többszörösen díjazott előadók, akik akkor is eljátszanák, hogy reagálnak egymásra és nem befagyott, feszengő fap_nák, ha történetesen perben állnának. Összeszokott, ezres fordulatszámmal pörgő komikák, akik nem műsort készíteni akarnak, hanem szórakoztatni, úgy, hogy közben ők maguk is jól szórakoznak. Igaz, ott a stáb mindent meg is tesz azért, hogy helyzetbe hozza őket és legalább két krán segíti az operatőrök munkáját, hogy átjöjjön a hangulat. Nálunk, mint Berecz elvtárs kézivezérlése alatt, félközelit félközelire vág a rendező, még véletlenül sem mozdul meg a kép és az adásrendező valószínűleg kimehetett cigizni felvétel közben, mert olyan véletlenül sincs, hogy míg beszél valaki. a statikus monológ alatt esetleg látnánk egy ellenreakciót.

A Ridikül jobb sorsra érdemes papa mozija a nagymamáknak, egy olyan televíziótól, ami nem szórakoztatni akarja, hanem lenézi nézőit, de azért folyamatosan megsértődik rájuk, ha elkapcsolnak. Egy ilyen konstellációban sajnos semmit nem számít, ha néha igazi egyéniségek is ülnek az adás meghívottjai között, sőt, a házigazda életkorát és korábbi megnyilvánulásait meghazudtolóan annyira jól néz ki, hogy nyugodtan megkaphatná a „Nemzet MILFje” kitüntetést Balogh Zoltántól a követketző nemzeti ünnepen – vegyük úgy, hogy én most fel is terjesztettem.

Tudom, minden egyes induló műsornak kritikus az első hete, de sajnos a Ridikül kudarca elrendeltetett. Ennek oka pedig nem lesz más, mint a készítők üvöltő dilettantizmusa, a lelketlen és fáradt rendezés, a profi research és a felkészülés látható hiánya – és valószínűleg nem tesznek jót azok a pletykák sem, miszerint az MTVA-n belül máris listák készülnek, hogy kiket és mi okból tilos meghívni az adásba. Pedig olyan könnyű lett volna srácok: simán csak el kellett volna lopni egy formátumot, hátradőlni a székben és engedni, hogy működjék.

Fotó: ABC / MTVA -  Zih Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://napi-5-kv.blog.hu/api/trackback/id/tr145459274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása