Az írástudók álruhása

Napi_5_kv

Napi_5_kv

Patkánypénzek 2.0 - update

2015. május 31. - napi_5_kv

Tiborcz István, Mészáros Lőrinc, Simicska Lajos (stb…) osztalékot vett fel.

Nagy ügy. Ha egy vállalkozó jól menő és sikeres céget működtet, különösen, ha saját lábán áll, miért ne vehetne fel osztalékot? Ha a kormányfő sógora eladja érdekeltségét, miért ne vehetné ki a jussát?

Osztalékot felvenni minden cégtulajdonos álma. Egy piacról élő, versenykörülmények között dolgozó cég esetében hogy is áll össze a profitképlet? Induljunk ki 1,000,000 Ft osztalékból, amire még rájön a 16%-os osztalékadó, azaz 1,160,000 Ft. Ez egy, a mostani körülmények között kiemelkedőnek jónak mondható, 5%-os haszonkulcsot feltételező üzletpolitikával minimum 23,200,000 Ft-os forgalommal termelhető ki. Azért minimum, mert ebben a képletben nem szerepelnek azok a mozgó tényezők, amelyek nagyban befolyásolják a vállalkozás sikerét: nem számoltunk fejlesztéssel, tárgyi eszközök beszerzésével, nem tudjuk, mennyit költöttünk beszállítókra, csak feltételezzük, hogy csak az alkalmazottak be vannak jelentve. Egyet tudunk csak: ahhoz, hogy ki tudjunk venni egy misi osztalékot, jó esetben nagyjából 25 M Ft-nak kell átzubognia a cégen úgy, hogy nem csalunk, és etikus vállalatként betartunk minden szabályt.

meszar.jpgDemagógia lenne akár még csak meg is becsülni, hogy Mészáros Lőrinc 1,800,000,000 Ft-os osztaléka mögött mekkora teljesítménynek kell állni a fenti képlet szerint, felejtsük el. De azt tartsuk szem előtt, hogy 5%-os haszonkulcsról beszéltünk. És állami megrendelésekről.

Az állami megrendeléssel az a baj, hogy közpénz. Magyarul nem piaci. Ezt már egyszer megtermelte és leadózta valaki – igen, mi – és ez így van akkor is, ha EU-s támogatásról beszélünk. (EU tagként rendszeren belülről jön a pénz, tehát a más országok állampolgárai is mi vagyunk.) Osztalékot kivenni egy ilyen megbízás esetén egyszerűen erkölcstelen, hiszen nem arról van szó, hogy előállítottunk, megtermeltünk valamit, amit kiteszünk a piacra és beszedjük érte a kialkudlehető legmagasabb árat. Nem, itt igenis, a lehető legátláthatóbb módon a lehető legalacsonyabb haszonrátával kellene dolgozni, hiszen a mi pénzünkről van szó, amiből a legnagyobb hatásfokkal kellene elvégezni a munkát. És egy főleg közpénzt költő vállalatnak arra is figyelnie kellene, hogy alkalmazottai becsületes fizetést kapjanak, amely után trükközések nélkül befizetik valamennyi járulékot, ha pedig az elszámoláskor marad valami a kasszában, azt tessék fejlesztésre költeni.

Mészáros, Tiborcz és a további oligarcha urak figyelmébe: minden egyes fillér, ami osztalékként kerül ki egy közpénzes projektből, erkölcstelenül megkeresett jövedelem, hiszen a vállalkozó ennek felvételével pontosan azt deklarálja, hogy lehetett volna sokkal olcsóbban dolgozni. Tessék visszafizetni.

2.0 - update

Közben megérkezett az a komment is, amiért bevallom, megírtam ezt a posztot. Egészen pontosan ez:

"Ezek a vállalkozók elszippantjak az osztrák, német és francia cégek elől az állami megrendeléseket. Szerencsétlen szoci csucspolitikusok évek óta elesnek a 20%-os zsebjutaléktól"

A Dr. Korász féle struccok kedvéért: nem az a baj, hogy a szocik (szadeszosok, kisgazdák, stb...) nem kapják meg a 20%-os zsebjutalékukat - ami egyébként még mindig 50-55%-kal kevesebb, mint amennyit most le kell adni a rendszerből annak, aki elnyer egy pályázatot. Az a baj, hogy nem áll meg a "legalább itthon marad a pénz" logika sem. Jó lenne, ha egyszer és mindenkorra elfelejenénk a múltra mutogatás hungarikumát.

Kit érdekel, (bazmeg) hogy a Bajnai / Gyurcsány / Medgyessy / I. Orbán / Horn / Antall oligarchák (bazmeg) mennyit loptak a múltban? Senkit. Ez nem lehet érv amellett, hogy a II. Orbán oligarchák is lopjanak. Addig, amíg egy ország azért épít utakat, stadionokat, azért cseréli a közvilágítást, hogy a pártelit barátainak ki legyen tömve a zsebe, ebből pedig emberi (polgári) mértékkel nézve gusztustalan extraprofit realizálódik, a folyamat erkölcstelen. A második Orbán kormány egyszer már volt olyan bátor, hogy 98%-os adóval szívta vissza a végkielégítéseket. Most megadóztathatná a közbeszerzésekből kivett osztalékot - visszamenőleg. Félreértés ne essék: nem Mészáros Lőrinc teljes osztalékára fáj a fogam: csak az állami megbízásból származó arányos részre.

A bejegyzés trackback címe:

https://napi-5-kv.blog.hu/api/trackback/id/tr637506200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Korász 2015.05.31. 09:47:17

Tetszik a cím. Igazi patkány-cikk. Ezek a vállalkozók elszippantjak az osztrák, német és francia cégek elől az állami megrendeléseket. Szerencsétlen szoci csucspolitikusok évek óta elesnek a 20%-os zsebjutaléktól

skribler200 2015.05.31. 10:08:04

@Dr.Korász: ....téged miért nem zavar, hogy ilyen ostoba vagy ????

Dr.Korász 2015.05.31. 11:39:16

@skribler200: Leginkabb az zavar, hogy ilyen gyomorforgato ocsmanysagokkal mossak az emberek agyat. Ebben az Index-fele Blog.hu elen jar. A gyulolkododes taptalaja
süti beállítások módosítása