Az írástudók álruhása

Napi_5_kv

Napi_5_kv

A bocsánatkérés diszkrét bája

2013. január 04. - napi_5_kv

Esterházy Péter az Élet ÉS Irodalom mai számában publikált tömör írásában csak rá jellemző stílusban kiakadt, hogy a közszolgálati magyar rádió cenzúrázta műsorajánlóját. Szóra sem érdemes, mondhatni bagatell ügy annál a közszolgálati médiánál, ahol a hírszerkesztő-riportereknek az értekezleten előre lediktálják, milyen kérdéseket tehetnek fel az interjúalanyoknak, ahol azért kapnak fegyelmit a hírolvasó műsorvezetők, mert változtatni mernek a hírek elé megírt leadek szövegén, ahol élő adás közben üvölt fülükbe az adáskomisszár, ha olyasmit találtak mondani, ami eltér az ideológiai fejtágításon leadott pártmaszlagtól. Esterházy felháborodott írását az ÉS tegnap (csütörtökön) jó marketingérzékkel megszellőztette a Facebookon, estére több tízezren osztották meg és többszázezer ember látta, számos online portálra is felkerült.

Az MTVA önmagához képest turbógyorsasággal reagált az eseményre, nemsokára meg is jelent sajtóközleményük, amelyben bocsánatot kérnek az írótól. Egész pontosan ezt írják: „Az MTVA vezérigazgatója gyors vizsgálatot rendelt el a Trendidők című december 25-én Kossuth Rádióban elhangzott programajánló blokkal kapcsolatban. Az egyik hírportál - egyébként téves - állítása szerint a Kossuth Rádió cenzúrázta Eszterházy Péter író szavait. Az MTVA a cenzúra vádját határozottan visszautasítja. Ezzel együtt a műsor szerkesztőjének döntését - tekintettel Esterházy Péter író személyére, munkásságára - hibás műsorszerkesztési döntésnek tekinti, és az írótól ez úton is elnézést kér. / A gyors vizsgálat - melyben az érintett szerkesztő is meghallgatásra került - megállapította, hogy a külső gyártásban készülő műsorban a programajánlók konkrét kiállításra, eseményre, könyvbemutatóra vonatkoznak. Esterházy Nemzeti Színházat illető ajánlása nem konkrét eseményhez kapcsolódott, ezért értékelte úgy, hogy az nem illeszkedik a műsor struktúrájához. A mondatok a következők voltak: "Első helyen a Nemzeti Színházat ajánlanám, politikai kekeckedés nélkül, egyszerűen csak vegyük tudomásul, hogy ez egy olyan színház, amelyik most már csak fél évig fog ebben a formában létezni. És nagyon sok nagyon jó előadása van. A Nemzeti soha nem volt ilyen közel a saját közönségéhez." / Az MTVA úgy ítéli meg, hogy a rádió szerkesztője hibás döntést hozott, a Kossuth-díjas író szavai megfeleltek a műfaji követelményeknek, a szerkezeti változtatást nem tartja indokoltnak. Az előzetes vizsgálat eredményeként az MTVA vezérigazgatója fegyelmi vizsgálat lefolytatását rendelte el a szerkesztővel szemben.

Az MTVA tehát bocsánatot kér, azt állítja, hogy az ügy vihar a biliben. Két jellemző fordulat a közleményből: „egyik hírportál egyébként téves állítása szerint”; „külsős gyártás”. Elfelejtik, hogy a cenzúra tényét maga az érintett, azaz E.P. kürtölte/kürtöli világgá, másrészt „külsős szerkesztőre” hárítják a felelősséget, mintha a Kossuth Rádió nem a vezető közszolgálati rádió, hanem olyan podcastcsatorna lenne, amibe bárki ellenőrzés nélkül bedobálhatja a műsorát. Tisztán látszik, hogy az egyébként nem nevesített külsősre akarják rákenni a hibát, aminek a felelősségét saját magukra nézve nem ismerik el. Mindezt egy olyan rendszert működtetve, ahol teljesen természetes, hogy az ügybuzgó sajtómunkás a rá bízott híranyag megjelentetése helyett tenyérbe mászó modorban kioktatja forrását, ahol a szerkesztők és műsorvezetők akár lelkes pártmunkából, akár a rájuk nehezedő pszichés nyomás hatására proaktívan gyártják a hátuk mögött grasszáló komisszárok szándékai készült anyagokat. Most ne tegyük fel a kérdést: vajon, ha az E.P. ajánló nem egy „külsős műsorban”, hanem, mondjuk, a 180 Percben hangzik el a mindenkor lelkes Kocsis Éva moderálásával, vajon benn maradhatott volna az inkriminált mondat, mert majdnem biztosak lehetünk a válaszban. (Nem, be se került volna, Kocsis Éva inkább Nyírő Józsefet akarta megkérdezni, de ráguglizott és kiderült, hogy meghalt.)

Csak egy valamit ne felejtsünk el: a cenzúra akkor is cenzúra marad, ha előtte ott az „ön” szócska. Sőt, akkor még súlyosabb.

----

Update Sándor Erzsi FB bejegyzéséből: "Gyűrűzik:)) A Trend-idők külső beszállító cége érezte, hogy a felvett és leadott anyaggal "nincs minden rendben", ezért két anyagot adtak le. Egyet, amiben benne volt a Nemzetis mondat, egyet meg, amiben nem volt. (mi az, hogy valami nincsen rendben? - erre nem válaszoltak)"

A bejegyzés trackback címe:

https://napi-5-kv.blog.hu/api/trackback/id/tr165459279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása