Az írástudók álruhása

Napi_5_kv

Napi_5_kv

A Sanoma híradó - amitől a Fidesz annyira rettegett

Az első Hír24 a Story4-en

2013. szeptember 02. - napi_5_kv

Bárdos, Baló, Bakos, Benyó, Siklósi - ha létezik szupergrup a híradó műfajában, azt a Sanoma összehozta,  kaptak is érte rendesen. Ha hihetünk az iparági pletykáknak, akkor indulás előtt nem csak jobb, de bal oldalról is többször megüzenték a Story4 induló hírműsorának, hogy utánjátszó kereskedelmi csatornaként jobb lenne egyszer- és mindenkorra abortálni hosszú ideje dédelgetett tervüket az „objektív, angolszász típusú” híradóról, ami sokak szerint oly régen hiányzik a hazai piacról.

Anélkül, hogy most azon kezdenénk filozofálni, egy televízió fix időhöz kötött hírműsora lehet-e versenyképes 2013-ban az online hírtartalmakkal, nézzük meg, a Bárdos András vezette Hír24 – ami láthatóan egyelőre csak laza szálakon kötődik az utóbbi időben jócskán elbulvárosodott portálhoz – képes lesz-e tartani a tempót, amit diktált az első adásban. (A képeket Bakos Piroska Facebook oldaláról kölcsönöztük, ahol volt olyan szíves és kiposztolta az első adás screenshotjait.)

Az már az első percben kiderült, hogy a műsor, amit interjújában maga Bárdos sem nevezett híradónak, képtelen lesz a saját hirdetésein megfogalmazott, egyébként nagyon jól hangzó „24 óra 24 percben” szlogen ígéreteit beváltani. A formátum – de ez lehet, hogy csak a vasárnapi első adás körüli bizonytalanság következménye – inkább a múlt hét eseményeit szummázta, és nagyon kevés látványosan friss és önstory4.jpgálló motívumot tartalmazott. A Hír24 szeptember 1-i adásában kiemelten foglalkozott az iskolakezdéssel, a budapesti taxik helyzetével, Szíriával, Bándy Kata gyilkosának ítéletével, az István a királlyal és egy angol rendszám értékével – ez a merítés így talán kevésnek tűnik, hogy felvegye a versenyt egy napi szinten pörgő, bejáratott híradóval, de lehet, hogy nem is ez a cél. A blokkok azonban nagyon nagy hangsúlyt fektettek az információk fókuszált és illusztrált átadására – ilyet viszont mostanában nem nagyon láthattunk sem a hazai kertévék, sem a köztévé műsoraiban. Az MTV-ből átszerződött, korábban TV2-es Benyó Rita láthatóan évezte, hogy a szokásos 20 mp-es szinkronokon és az illetékes elvtársak megmutatásán túl sokkal átfogóbban dolgozhat fel egy akár olyan, nem túl hálás témát is, mint az iskolakezdés, ráadásul az operatőr jóvoltából 2:15-nél sikerült majdnem Gál Noémi szintű dekoltázst villantania – Isten tartsa meg ezt a jó szokást a továbbiakban. A műsor másik nagy erénye a külsőre élete legjobb formáját futó, az okos, de nagyon szexi üzletasszony imázsát 100%-ban hozó Bakos Piroska szakértői pozícionálása és megszólaltatása volt. Az enervált és szándékosan lebutított hazai híradós közegben jó volt látni, hogy akad végre egy dekoratív nő, aki ki tud és akar lépni a felolvasógép üzemmódból, súgó és egyéb segítség nélkül is jól hangsúlyozva, összefogottan és informatívan fogalmaz – remélem, vannak most néhányan a Kunigunda utcában, akik csendesen megfogják a fejüket és végiggondolják, mennyire kár volt elküldeni.

story_bakos.jpgA műsor internetes utóéletében több kommentelő nem véletlenül említi  párhuzamként a HBO második évadját futó Newsroom című sorozatotát, ahol Jeff Daniels alakítja a fiktív amerikai híradó házigazdáját – pontosan azt a szerepet, amit most Bárdosnak kellene a Hír24-ben. Ez sajnos nem sikerült – Bárdosból hiányzott az erő, ami nem is lett volna baj, ha csak összekötő szövegeket olvas fel, mint Szellő István az RTL-en. A született sármőr veterán tévés, úgy is mint a műsor arca, láthatóan kicsit kényelmetlenül érezte magát még a székében és ezt az első adandó alkalommal jól ki is használta beszélgetőpartnere, Tuza Péter jogász, aki – miután megérezte, hogy maga a műsorvezető is bizonytalan – sikeresen átvette a tematizátor szerepet. Igaz, ehhez az is kellett, hogy Bárdos teljesen indokolatlanul kizökkentse a beszélgetést és a műsor weblapját kezdje el promózni egy olyan közhelyes és kiszámítható eredményű témában, mint egy internetes szavazás a halálbüntetésről.

Story1.jpgAzonban a műsor utolsó fénypontja is Bárdos nevéhez kötődik, ez pedig a Szörényivel készült interjú. Igaz, ennek a beszélgetésnek is talán jobban állt volna, ha kicsit ellenőrzöttebb körülmények között zajlik és az operatőr legalább egy olyan vágóképet készít a riporter szerepét felvállaló műsorvezetőről az Arénában, ami azt hangsúlyozza, hogy nem csak mikrofonállvány, hanem az interjú egyenrangú szereplője – elvégre mégis a Hír24 arcáról van szó, nem!? – de a tudósítás utolsó képe, ahol sikerült megmutatni az egymás kezét fogó, Alföldivel együtt meghajoló boldog Szörényit és Bródit, mindenért kárpótol.

story2.jpgEgyelőre nem tudni, a Hír24 első adása szándékosan száműzte-e a napi aktuálpolitikát a "futottak még" kategóriába, de nem hiszem, hogy valakinek is különösebben hiányoztak volna Hoffmann és Balog szemforgató zsolozsmái az iskolakezdés kapcsán vagy a szokásos MSZP-Fidesz ketrecharc aktuális epizódja (most éppen külhoni magyarság témában), esetleg a Horthy újratemetés évfordulója kapcsán butaságokat böfögő Lezsák. Az mindenesetre tudatos választásnak tűnik, hogy a műsorba engedett anyagok egy átlagos híradó tudósításhoz képest jobban felboncolják a témákat és megértésüket számos grafika segíti - már ha van igény ebben az országban megérteni a folyamatokat.

A legnagyobb szemétség első adás után kritikát írni egy induló hírműsorról – ezt is csak az indokolja, hogy a politika már jó előre rágörcsölt a Hír24 felvállalt szerepére és a látottak alapján azt kell, mondjam, nem ok nélkül. Igaz, az első adás még hordozta bizonyos gyermekbetegségek nyomait, de a formátumról látszik, hogy érdekes, működőképes. Bárdos remélhetőleg rövid időn belül felszívja magát, Bakos Piroska személyében pedig lehet egy olyan váltótársa, akivel akár megosztva is képesek lesznek tolni a műsor szekerét. És ha ez így marad, akkor végre lesz egy olyan mérce az ország médiapiacán, amihez képest végre megmérettethetnek az MTVA fejbólintó jánosai és az RTL valamint a TV2 híradóinak bulvárérzékeny médiamunkásai egyaránt.  

A bejegyzés trackback címe:

https://napi-5-kv.blog.hu/api/trackback/id/tr295488640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.09.02. 17:08:47

Na, ezek is kiírták magukat a NER-ből. Libsibolsikok. Méghogy olyan hírek, melyek nem lettek előtte alaposan habonyizálva?

pedróka 2013.09.02. 17:14:52

Ilyen szar reklámcikket még nem olvastam.

alfacharlybravo 2013.09.02. 18:00:54

Woody Alan szerint a zsidó egy folyton civakodó elégedetlenkedő veszekedő típus. Ez igaz kicsiben, de nagyban meg egy pszichopata tömeg gyilkos és gátlástalan könyörtelen uzsorás. Most tényleg azt hiszik, hogy ezt egy ilyen propaganda szarsággal lehet ellensúlyozni? Szörényi meg süllyedjen el és szégyellje magát a köcsög barátaival együtt.

CSENDES 2013.09.02. 18:42:25

@alfacharlybravo: Szerintem te süllyedj, de jó mélyre.

Nem várok választ, mert mindet ismerem már.

mrZ (törölt) 2013.09.02. 19:12:39

„objektív, angolszász típusú” híradóról,

Hülye.

valaki senki 2013.09.02. 19:24:00

@alfacharlybravo: Orvos mit mondott? Hogy a gyűlölködése a hosszú élet titka? Tisztelem Szörényit azért, hogy képes átlépni ezen a jobb/ bal szaron, és noha nekem az Alföldi - féle rendezés nem a szívem csücske, de az aktualitásokra kétségtelenül, reagál, provokatív / gondolkodtató módon. Ettől még, az eredeti felfogás spec. nekem jobban tetszik, de hát ilyen a nosztalgia...

ben2 2013.09.02. 19:25:46

Ez ilyen balos fétis, hogy ha a Fideszeseknek nem tetszik valami akkor "rettegnek" tőle?

Karipapa01 2013.09.02. 19:32:44

@alfacharlybravo: Vannak emberek, akik az általuk vélelmezett dolgokba kapaszkodnak akkor, amikor már végképp elfogytak az érveik. Ez az "akkor is igazam van, ha nincs" tipikus esete. Ilyenkor mindenki hibás, csak te nem. Te is ilyen lehetsz. Szar lehet neked...

alfacharlybravo 2013.09.02. 19:43:47

@valaki senki: Alfonz?Ez nem gyűlölködés ezek puszta tények. Ilyen nehéz szembenézni a tetteitekkel? Csapd fel a Wikipédiát és számtalan példát találsz.

Mondok egyet, Emericus Fortunatus (Szlomo Bácsi a Fugger bankháztól) A spanyol inkvizícióért bosszúból lepaktált az Oszmán birodalommal és persze némi Sztambuli koncesszióért, hogy kiszolgáltassa Európát, felelős a Mohácsi vészért. Miután a szultán rájött, hogy alaposan rászedték kirúgta őket Isztambulból, megpróbáltak Rómába beszivárogni. A Borcsák című sorozat ki is tér erre a részletre. De hát Dmitrij Bikov orosz szerző szerint ZSD vel vitatkozni a világon a leghaszontalanabb dolga, le is írja a technikát részletesen.

Namir 2013.09.02. 19:50:36

"objektív"
Bárdos András objektív? Ma is tanultam vmi újat.

valaki senki 2013.09.02. 19:52:44

@alfacharlybravo: ? ? ? Tényleg, milyen témába vágó! Én úgy egyébként, a magam tetteiért felelek elsősorban- mint mindenki- és nem kicsit tiszta a lelkiismeretem. Nincs úszítás, nem gyűlölök... Tudod, olyan keresztényi szeretet, csak nem a duma szintjén, mint pl a magát kereszténynek hívó, de nem tudom hívő-e pártnál!

komplikato 2013.09.02. 20:12:15

@ben2: Nem a fideszesek, a FIDESZ!

Vagy van persze a B verzió, hogy az egész idióta , dedós összeesküvés elméletes Fidesz - Rogán - MNO baromságot saját maguk találták ki.
De akkor meg az vett fel egy csomó kínos kérdést.

Erő e-meló 2013.09.02. 20:32:15

"Bárdos, Baló, Bakos, Benyó, Siklósi - ha létezik szupergrup a híradó műfajában, azt a Sanoma összehozta, kaptak is érte rendesen. "

Gyün a választás, ilyenkor nem szoktak fukarkodni cserébe a jó szóért. Nyomják is mindenhonnan a pénzt a süket dumákért, ahogy szokás. Nehéz lesz viszont überelni a hazugságot, hogy ez a posztbolsi csapat „objektív, angolszász típusú” híradót akar a nagy pénzért csinálni.
Ez olyan, mint amikor a vén prosti felárért veszti el a szüzességét

Egy igaz ember 2013.09.02. 20:36:12

Gyerekek, ez a Csányi az ATV-ben egyszerűen undorító! Vajon mennyit keresett a devizahiteleken a többi csaló bankkal együtt???

Egy igaz ember 2013.09.02. 20:37:55

Kálmán Olgának most kellene leönteni egy vödör vízzel ezt a rohadékot!

komplikato 2013.09.02. 20:43:42

@Egy igaz ember: Hehehe, a horvát deviza hiteles perben kapott is a pofájára az OTP a többiekkel együtt. Másrészt nem kell féltened az ürgét van 15+1 cége, egyik se ide adózik. Azok mellett az OTP vagy MOL jövedelme aprópénz.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.09.02. 20:47:23

@Namir: Na, akkor nem keltél fel hiába. Lehet, hogy holnap is tanulsz majd valamit.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.09.02. 20:49:13

@Egy igaz ember: @komplikato: Ez az, akkor most sziggyuk a Csányit. Mindegy, csak lehessen szidni valakit, legyen egy ellenség. A többi nem számít.

funfun 2013.09.02. 20:56:41

@alfacharlybravo: Te hittanár vagy, vagy erkölcstanár?

komplikato 2013.09.02. 21:02:10

@mutymurutty: Hol szidtam a Csányit? :D
Tök ügyes ember. Olyan könnyedén vette át a hatalmat anno az OTP és a MOL felett is, hogy akik mostanában pocskondiázták, azokat is simán kijátszani mert túl hülyék* hozzá ellenfélnek. Az meg nem szidás, hogy a legnagyobb off-shore lovag, hiszen az törvényes és igaz is.

Persze el lehet filózni rajta, hogy szinte az összes bedőlt élelmiszer és húsfeldolgozó céghez köze volt az OTP-nek és valamiért az összes megmaradt ilyen cég 80%-a véletlenül az övé. De ez olyan konteos baromságnak látszana.

*Főként Lézer Jani, aki életében nem tett le semmit az asztalra, és amikor utoljára bizniszelt CHF kötvényekkel, annak meg tudjuk mi lett a vége. :D

komplikato 2013.09.02. 21:04:51

@mutymurutty: Csinálna az öreg egy igazi jobboldali kapitalista pártot és indulna M.E. jelöltnek simán szavaznék rá. Ezerszer inkább egy gazdasági sikerekben lubickoló, minden hájjal megkent üzletember irányítsa a gazdaságot és országot, mint az alapvető matekkal is hadilábon álló Matolcsy Tündérlala. Hol csináltam én belőle ellenséget? Azt a komcsi/náci véglények szokása.

Lásd rettegős, összeesküvős téma a posztban lévő hírműsor okán.

ben2 2013.09.02. 21:39:17

@komplikato:

Még mindig várom az érvet, hogy szerinted miből vonható le olyan következtetés, hogy a Fidesz "retteg"?
Kiszivárgott egy hír, mely szerint a kertv-k és egyes ballib médiatulajok szűk körben egyeztettek, hogy szándékosan és szervezett formában kívánják a választási kampány alatt ignorálni a független újságírás elveit. Ezzel kapcsolatban néhány fideszes politikus a nemtetszését fejezte ki.
Ez lenne a nagy rettegés? Hogy valakinek nem tetszik, ha a sajtó egyes prominensei előre ledealelik, hogy félretájékoztatnak és hazudoznak a kampányban?

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.02. 21:55:46

Biztos olyan objektív lesz mint a szektás barmok az atv.Zisdók,buzik,pedofilok,narkósok minden napra.

komplikato 2013.09.02. 22:00:19

"Kiszivárgott egy hír, mely szerint a kertv-k és egyes ballib médiatulajok szűk körben egyeztettek ..."

Szivárgott? Lol. Az MNO gyártotta, mint anno a kamu IMF feltételeket és sok mást. Gondolod olyan hülye vagyok, hogy elhittem pl. a Rogán otthon alvás helyett a párnát rágcsálta, hogy "Úr isten egy újabb hírműsor! Végünk van!"? :D

Basszus 2 hétig telesírták az összes médiát és sajtót. Hadd lehessen már fikázni őket azért mert "fullban nyomták a kretént"???

sorstalan gáz 2013.09.02. 22:28:05

@komplikato:
Persze kamu a hír, aztán mégis itt a műsor, és azt az agitációs vonalat viszi amiről írtak

Ezt kell megkajáltatni valahogy, mint a posztban 2 egymást kizáró állítás együttes leírásával. Nem igaz hogy csináltak egy választási agitációs csatornát, de ha mégis van akkor jó mert retteg tőle a fidesz

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.02. 23:22:36

@alfacharlybravo: Sőt, az űrhajónkat, amivel a Szíriuszról jöttünk, szintén a zsidók robbantották fel 800.000 évvel ezelőtt...
Ezért nem tudunk visszaküldeni téged oda...

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.02. 23:30:52

@75. Vladys: Ugyan, hagyd szegényt, ennyi mindent nehéz fejben tartania. :D

komplikato 2013.09.02. 23:30:56

@sorstalan gáz: Megnéztem az anyagot és teljesen másként látom. Ellentétben azokkal a holt biztos dolgokkal, amikor az MTI, MNO, HirTV gyártott kamu híreket, bebukták és még csak egy bocsánatot se nyomtak el semerre, vagy védték tovább a kamut. Hogy a totál benácúlt Lánchíd rádióról ne szóljunk, vagy a az elmebeteg konteosok szórakoztatására készült Echo TV műsorokat amik simán vetekednek a Romániából sugárzott jóstévé műsorokkal. :D

Azért még sem egy ATV szintű híradóról van szó.

komplikato 2013.09.02. 23:34:00

@sorstalan gáz: A kamu hír lényege nem a műsor léte volt, hanem a hozzá körített idióta "jáááj annyira k*rva fontosak vagyunk, hogy az egész világ összeesküvést sző ellenünk" téma.

Vincenzo90 2013.09.03. 01:24:56

Olyan vicces a sok rózsaszín szemüveget viselő, galamblelkű liberális. Kár, hogy nincs pártjuk, és kényszerből maffiózók, és szocialisták valagát nyalják, és ATV-n, meg Hír24-en butulnak. :D

dekol84 2013.09.03. 03:07:32

@komplikato: "...nem kell féltened az ürgét van 15+1 cége, egyik se ide adózik."

Na oszt az ilyenek a haverjai annak a fostömlő zorbánnak. Oszt még őnekie jön ki a bűzös hazug pofájából az hogy oligarcha! Hogy az anyjába szakadt volna a feje, amikor pottyantotta ki őtet!

sorstalan gáz 2013.09.03. 10:03:51

@komplikato:
Fordítva ülsz a lovon. A történet azzal a hírrel kezdődött, hogy "az egész világ elítéli az orbánista diktatúrát". Aztán ha elkezd kutakodni a zember, egy jól behatárolható, nem túl nagy számú csoport képe rajzolódik ki a hírek mögött. És őket futtató médiavállalkozások, sokféle üzleti összefonódással. Konkrét esetben a Sanomáról van szó:

"A Sanoma jelentős európai médiavállalatként, közel 20 országban van jelen a média és az oktatás területén. A Sanoma Európa-szerte több mint 10,000 szakembert foglalkoztat, és 2012-es adatok alapján a vállalatcsoport nettó értékesítési árbevétele elérte a 2,4 milliárd eurót."

Persze lehet azt mondani hogy csak a javunkat akarják, hogy csak meg akarják mondani nekünk a tiszta igazságot, de Baló és Bárdos aligha fognak kibújni a bőrükből, mi meg nem vagyunk már hiszékeny gyerekek

ftk 2013.09.03. 10:22:20

Egy nagyon pici hozzátétel az íráshoz (engedtessék meg nekem, hogy ezúttal ne szóljak hozzá az aktuális összeesküvés-elméletekhez): Bakos eredetileg magyar szakon végzett, amennyire tudom, több szépkiejtési verseny győztese volt diákként, és roppant céltudatos, racionális, intelligens és szorgalmas tanuló (nem, nem voltam a tanára :) ). Ami pedig az adott híradóműsor kormányközeli szidását és kriminalizálását illeti, egy eredménye borítékolható: hogy sokkal többen fogják megnézni, mint enélkül tették volna.
süti beállítások módosítása